Μνημείο  
 

Αρχαίο θέατρο Θάσου 

Ένα υπέροχο αρχαίο θέατρο

Αν και υπάρχει γραπτή μαρτυρία για ύπαρξη θεάτρου στη Θάσο από τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για το σωζόμενο στη θέση αυτή. Η αρχαιολογική έρευνα χρονολόγησε το αρχαίο θέατρο της Θάσου στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου, τέλη 4ου με αρχές 3ου αι. π.Χ. Όπως συνηθιζόταν στα αρχαία θέατρα, έτσι κι εδώ για την κατασκευή του επιλέχθηκε η πλαγιά του λόφου και τμήμα του κοίλου ακουμπούσε στο τείχος της Ακρόπολης.

Εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αφού τα θεάματα της εποχής, μονομαχίες και κυνήγι, είχαν διαφορετικό χαρακτήρα. Έτσι, εκτός από την επέκταση του κοίλου, η ορχήστρα και η σκηνή τροποποιήθηκαν ώστε να διαμορφωθεί σε αρένα. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το θέατρο εγκαταλείφθηκε και ο χώρος καταλήφθηκε από παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο. 

Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, ενώ χρησιμοποιείται για παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου.

Χαμηλότερα από το θέατρο εντοπίστηκαν το ιερό του Διονύσου, χορηγικά μνημεία και βωμοί. Οι χώροι είναι ανοικτοί στο κοινό.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Διάζωμα

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή