Δημόσιο κτίριο  
 

Αγορά αρχαίας Θάσου 

Στο διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Θάσου

Στο βόρειο τμήμα του νησιού εκεί που αναπτύχθηκε και o σύγχρονoς οικισμός, βρισκόταν η αρχαία αγορά της Θάσου. Από τον 6ο αιώνα π.Χ. που χρονολογούνται οι παλαιότερες κατασκευές αλλά κυρίως από τον 4ο αιώνα π.Χ. διαμορφώθηκε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης.  Στα ρωμαϊκά χρόνια κατασκευάσθηκαν πολλά δημόσια κτίρια και ναοί μέχρι την καταστροφή της αγοράς από την επιδρομή των Ερούλων, το 267 μ.Χ. Από τις μεταγενέστερες κατασκευαστικές επεμβάσεις στον χώρο είναι η βασιλική των αρχών του 5ου αι. μ.Χ., κτισμένη με οικοδομικό υλικό από τα άλλα κτίρια της αρχαίας αγοράς και η οχύρωση του λιμανιού, στο βορειοδυτικό της άκρο, του 14ου αι. μ.Χ.  

Από τα σημαντικότερα κτίρια και σημεία της αρχαίας αγοράς ήταν η πλατεία με βωμούς και μικρά ιερά, ενώ περιμετρικά της έχουν έρθει στο φως  βωμοί, ναοί, τεμένη, ανδριάντες και αγάλματα, διοικητικά κτίρια, ιερά όπως το ιερό του Ηρακλή.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος από το λιμάνι του Λιμένα.

Υπουργείο Πολιτισμού

emtgreece 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή