Αρχαιολογικό  
 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου 

Εκεί που η ιστορία της Θάσου ζωντανεύει 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου τους επισκέπτες υποδέχεται ο αρχαϊκός Κούρος, ύψους 3,5μ. Το υπερμέγεθες άγαλμα κρατάει στα χέρια του ένα νεαρό κριάρι. Βρέθηκε το 1911 στις ανασκαφές και χρονολογείται στο 600 π.Χ. περίπου. Στις υπόλοιπες 16 αίθουσες και στην αυλή του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές που καλύπτουν όλες τις περιόδους, από την παλαιολιθική εποχή έως και τους βυζαντινούς χρόνους και όλες τις αρχαιολογικές θέσεις της Θάσου.

Εκτός από τα έργα γλυπτικής και κεραμικής, ο επισκέπτης μπορεί να δει πλούσιο εποπτικό υλικό από φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραστάσεις και κείμενα που επεξηγούν και συμπληρώνουν τα εκθέματα, ανασυνθέτοντας την καθημερινότητα των αρχαίων κατοίκων του νησιού αλλά και τα ταφικά τους έθιμα. Επίσης σε άλλες αίθουσες παρουσιάζονται διάφορες εκφάνσεις  όπως η οικονομία, ο θρησκευτικός βίος ή δραστηριότητες που άνθισαν στη Θάσο. Αυτές ήταν η παραγωγή κρασιού, η αγγειοπλαστική και γενικότερα η παραγωγή πήλινων αντικειμένων (κεραμίδια, αγγεία, αγαλματίδια). Η μαρμαρογλυπτική γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη λόγω των ποιοτικών και ποσοτικών κοιτασμάτων μαρμάρου. 

Λίγα λόγια για την ιστορία του Μουσείου

Όταν ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί από τη Γαλλική Σχολή, το 1911, χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο το ισόγειο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα. Από τότε οι ανασκαφές σε όλο το νησί έφεραν στο φως πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων. Έτσι ήταν αναγκαίο να βρεθεί νέος χώρος όχι μόνο για την έκθεση των ευρημάτων αλλά και αποθήκες, αίθουσες μελέτης, γραφεία και εργαστήρια συντήρησης.

Η παλαιά πτέρυγα του μουσείου κατασκευάστηκε το 1935 για να στεγάσει τα ευρήματα των πρώτων ανασκαφών. Η νέα πτέρυγα ολοκληρώθηκε το 1999 και μεταξύ των ετών 2003-2009 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η νέα μόνιμη έκθεση.

Αρχαιολογικά Mουσεία της Ελλάδας

Υπουργείο Πολιτισμού

JTI Target (βίντεο) 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή