Ευρωπαϊκή καστανιά  
Δέντρο  
 

Καστανιά 

Η ευρωπαϊκή καστανιά (λατ. ονομασία Castanea sativa), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως ήμερη καστανιά ή - απλά - καστανιά, είναι φυλλοβόλο και αιωνόβιο δέντρο, με μεγάλα πριονωτά φύλλα και δυνατό κορμό. Είναι είδος ενδημικό στη νότια Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, ενώ σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα δέντρο που αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα. Στην Ελλάδα, η καστανιά ευδοκιμεί σε υψόμετρο 800-1000 μέτρων και φτάνει τα 10 μέτρα σε ύψος. Ειδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καστανιές συναντάμε στο όρος Χαϊντού, και την περιοχή χωριού Λειβαδίτη, στην κοιλάδα του Εχίνου, στο Παπίκιο όρος, στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα, στο Δάσος της Δαδιάς, στην περιοχή των Μεταξάδων, στις όχθες του ποταμού Άρδα, και στο νησί της Σαμοθράκης.

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της Εποχής του χαλκού, ενώ το κάστανο ήταν η τροφή των φτωχών κατά τον Μεσαίωνα.

ΒΟΤΑΝΙΚΗ - Εκπαιδευτική ιστοσελίδα για τη χλωρίδα και τη βλάστηση

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή