Ο ροδοπελεκάνος (λατ. ονομασία Pelecanus onocrotalus) είναι υδρόβιο πτηνό που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Μετά τον αργυροπελεκάνο, είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πελεκάνου με επίσης εντυπωσιακό άνοιγμα φτερών. Με πτέρωμα λευκό-υπόλευκο, δυνατό και ογκώδες ράμφος με τον χαρακτηριστικό υπογνάθιο θύλακο, είναι πολύ εντυπωσιακό είδος, εύκολα αναγνωρίσιμο ανάμεσα στα άλλα υδρόβια πτηνά. Ο αρσενικός αναπαραγόμενος ροδοπελεκάνος χαρακτηρίζεται από το εντυπωσιακό ρόδινο χρώμα στην περιοχή του κεφαλιού, γύρω από τα μάτια ενώ εμφανίζει μικρό λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού.
Ο ροδοπελεκάνος τρέφεται κυρίως με ψάρια. Το ράμφος του λειτουργεί ακριβώς όπως η απόχη των ψαράδων: ανοίγει το κάτω μέρος (γναθοθήκη), που «σαρώνει» το νερό και ο τεράστιος θύλακος γεμίζει με νερό και ψάρια. Μόλις το πουλί σηκώνει το κεφάλι του, ο θύλακος κλείνει, αφήνοντας το νερό τρέξει, αλλά διατηρώντας τα ψάρια.
Είναι μεταναστευτικό είδος με λίγους, σχετικά, μονίμους πληθυσμούς, στην Αφρική και την Ασία. Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον συναντάμε στο Δέλτα του Νέστου, στον Έβρο, στο Πόρτο Λάγος και στη λίμνη Βιστωνίδα.
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικής Φύσης